Wat is Osteopathie?

You are here

Wat is osteopathie?

In essentie gaat osteopathie op zoek naar de oorzaak van de lichamelijke klachten. De osteopaat onderzoekt: het volledige bewegingsapparaat met aandacht voor de bewegingsbeperkingen, de spieren, de gewrichten, de organen en de weefsels van het lichaam.

De klachten van de patiënt worden behandeld door het uitvoeren van manipulaties, het toepassen van technieken op de spieren en het uitvoeren van mobilisatieoefeningen.

Hoe verloopt een behandeling bij de osteopaat?

Behandelingen verlopen met de handen. Via zachte handgrepen worden blokkades in de beenderen, spieren, gewrichten of organen losgemaakt zodat ze weer beweeglijk kunnen worden. Daardoor verhoogt ook de doorbloeding.

Dat gebeurt met het oog op een beter genezingsproces. Daarom zullen sessies osteopathische behandelingen ook niet kort op elkaar volgen. Uw lichaam moet volop de kans krijgen om zichzelf te herstellen.

Behandelingen zijn niet pijnlijk en hebben een ontspannende werking. Om een afspraak te maken is geen medisch voorschrift of doorverwijzing van een arts nodig.

Hoe krijg ik een indruk hoe wij als osteopaat werken?

Klik hiervoor op onderstaande link.

 

ostheopathie.JPG

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een kinesist?

Een kinesist gaat focussen op de pijnlijke plaatsen van patiënten en gaat daar de pijn proberen te verlichten met bijvoorbeeld massage of oefentherapie. Verder kunt u bij de kinesist ook terecht voor revalidatie na bijvoorbeeld een ongeval.

Het verschil met de osteopaat is dat die uw lichaam aanmoedigt om zichzelf te genezen. De therapie gaat niet direct op de pijnregio inwerken maar op de oorzaken van die pijn.

Een voorbeeld:

U heeft last van nekklachten of hoofdpijn. Een kinesist zou dan focussen op uw nek om de pijn aan te pakken. Een osteopaat gaat kijken wat de klachten veroorzaakt. Dat zou bijvoorbeeld een slechte ademhaling of blokkade van een paar wervels kunnen zijn. Dan gaat de osteopaat u helpen om een betere ademhaling en houding aan te nemen. Zo kan uw lichaam daarna herstellen omdat het weer in balans is.

MartineDeVos_Osteopathie_4.jpeg

Wat is het verschil tussen een osteopaat en een chiropractor?

Hoewel er vergelijkbare handelingen zijn in de Osteopathie en de Chiropraxie is er toch een duidelijk verschil tussen de twee. Een chiropractor gaat hoofdzakelijk focussen op de wervelkolom om problemen aan te pakken. Een osteopaat neemt het volledige lichaam in overweging voor een behandeling. 

Daarnaast maken chiropractors ook vaker gebruik van hulpmiddelen tijdens de behandelingen. Osteopaten gaan vooral met de handen behandelen.

Hoeveel bedraagt het tarief?

Tarief Osteopathie Sint-Gillis-Waas:
Vanaf 1 oktober 2021:
Behandeling € 60
Indien gebruik gemaakt wordt van de wachtdienst: € 65

Tarief Osteopathie Hulst en Oostburg:
Vanaf 1 oktober 2021:
Behandeling € 70

De behandelingen worden na elke sessie contant betaald.
In elke praktijk kan met pin, Payconiq of cash betaald worden.

Info voor de Belgische patiënten: osteopathie wordt door de ziekenfondsen en/of de groepsverzekering gedeeltelijk of volledig terugbetaald.

Info voor de Nederlandse patiënten: in Hulst en Oostburg wordt de terugbetaling gegarandeerd volgens uw verzekeringspakket bij uw Nederlandse zorgverzekeraar.

Info voor de de Duitse patiënten: osteopathie kan door uw Krankenkasse gedeeltelijk of volledig terugbetaald worden.